Veelgestelde vragen over gehoorverlies

Er zijn veel misvattingen over gehoorproblemen en hoe hoortoestellen daarbij kunnen helpen. Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen en vergroot zo uw kennis over horen en gehoorverlies.


V: Loop ik risico op een gehoorverlies?
A: U kunt gevaar lopen als u werkt of veel tijd besteedt in een lawaaige omgeving, zonder het dragen van gehoorbescherming. Beroepen met risico's op gehoorverlies: muzikanten, bouwvakkers, militairen, brandweerlieden en politieagenten.

V: Wat zijn de oorzaken gehoorverlies?
A: Gehoorverlies wordt veroorzaakt door een aantal factoren - o.a. door het verouderingsproces, erfelijkheid, ziekte, lawaai en ophoping van oorsmeer, 

V: Kan geluid echt mijn oren beschadigen?
A: Ja, lawaai kan heel gevaarlijk zijn. Als het hard genoeg is en lang genoeg duurt, kan het het gehoor beschadigen.

V: Hoe weet ik of ik een gehoorverlies?
A: Als u een aantal waarschuwingssignalen (symptomen) ervaart, of als anderen zeggen dat u niet goed hoort, kunt u een gehoorverlies te hebben.

V: Wat moet ik doen als ik vermoed dat ik een gehoorverlies heb?
A: U kunt het beste een afspraak met een audicien maken voor een gehoortest. Heeft u daadwerkelijk een gehoorverlies, dan adviseert uw audicien u over de verdere mogelijkheden.

V: Wat kan ik verwachten als ik mijn gehoor laat testen?
A: De audicien informeert eerst naar uw algemene gezondheid, de problemen die u ervaart met uw gehoor en uw levensstijl. Deze vragen brengen mogelijke oorzaken of de aard van uw gehoorverlies aan het licht. 

Vervolgens bekijkt de audicien uw oren kijken met een otoscoop. Zo wordt de gehoorgang – die loopt van buitenoor tot aan het trommelvlies – en het trommelvlies onderzocht. Het onderzoek is volledig pijnloos.

V: Hoe weet ik welke hoortoestellen geschikt zijn voor mij?
A: Uw audicien adviseert u op basis van uw levensstijl en gehoorverlies.

V: Kan ik een hoortoestel uitproberen voordat ik het koop?
A: Ja. U krijgt een testperiode om te kijken of het hoortoestel bij u past en of het goed functioneert in de luistersituaties die u tegenkomt.

V: Kunnen hoortoestellen echt achtergrondgeluiden verminderen?
A: Ja. Veel hoortoestellen maken gebruik van functies, als directionaliteit en ruisonderdrukking, zodat u beter kunt verstaan in een rumoerige omgeving..

V: Wat is digitale technologie?
A: Digitale hoortoestellen converteren het geluid dat via de microfoon binnenkomt van een analoog naar een digitaal signaal. Hierdoor produceert het hoortoestel het juiste geluid voor een bepaald gehoorverlies. En ook altijd op een comfortabel niveau. 

Digitale hoortoestellen hebben ruisonderdrukking die onderscheid maken tussen spraak en niet-spraaksignalen. Ze onderdrukken als dat nodig is automatisch de niet-spraaksignalen,

Analoge hoortoestellen passen daarentegen niet automatisch hun volume aan in verschillende situaties. Daarom klagen veel gebruikers van analoge hoortoestellen dat ze steeds hun volume moeten aanpassen. Zodat ze toch de spreker in verschillende omgevingen kunnen blijven verstaan.