Anatomie van het oor

Onze oren zijn een van de meest complexe organen van ons lichaam. Het oor bestaat uit vier gebieden die geluidsgolven oppikken en vertalen naar geluiden in onze hersenen. Ons vermogen - of het ontbreken daarvan - te horen is van invloed op alle aspecten van ons leven.


Oorschelp
De kraakbenige oorschelp lokaliseert geluidsgolven en vangt deze op in het oorkanaal. Om deze vervolgens naar binnen te leiden tot aan het trommelvlies (tussen de oorschelp en het middenoor).

Middenoor 
De geluidsgolven zorgen ervoor dat het trommelvlies gaat trillen, waardoor vervolgens de drie kleine gehoorbeentjes in het middenoor worden geactiveerd. 

De drie kleine botjes heten hamer, aambeeld en stijgbeugel. Zij werken samen als een hefboom die de geluidstrillingen in de lucht omzetten naar mechanische energie. Deze energie wordt vervolgens naar de vloeistof in het binnenoor geleid, ook wel ovale venster genaamd.

De beweging van dit ovale venster zorgt ervoor dat de geluidsgolven naar het binnenoor geleid worden.

Binnenoor 
Het binnenoor bestaat uit met vocht gevulde kanalen en wordt gevormd door de spiraalvormige cochlea (slakkenhuis). 

De kanalen in de cochlea zijn voorzien van ongeveer 20.000 microscopisch kleine haarcellen. Zij zetten de geluidstrillingen om naar zenuwpulsen. Het netwerk van zenuwen zorgt ervoor dat deze pulsen naar de hersenen gestuurd worden. In de hersenen worden de impulsen geïnterpreteerd als waardevolle geluiden. 

Bekijk de animatie en leer meer over hoe we horen, de meest voorkomende type gehoorverlies. En hoe hoortoestellen u kunnen helpen (Engels).